Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okruhy ke zkoušce z NĚMČINY pro KOMBINOVANÉ studium

                     Prüfungsfragen  

 

(1. – 18. Lektionen)

1.       Stellen Sie sich und Ihre Familie vor (1.+2.L), Ihre Hobbys und Freizeit (L.15). Was ist das Freizeit? Ihr Lebenslauf.

2.       Sie haben (bzw. bekommen) Besuch (3. L.).

3.      Ihre Schule – Seminare, Vorlesungen und vor allem die Deutsch- und Englischstunden. Ihre Universität. VŠB-TU Ostrava und ihre Fakultäten, Geschichte. Sprechen Sie über Ihre Ausbildung, Karriere und Pläne (L. 4. + např. ZDE nebo ZDE).

4.      Sie gehen ins Restaurant. Wie rufen Sie den Kellner? Wie bestellen Sie etwas zum Trinken und zum Essen? Wie bezahlen Sie?

5.       Kochen Sie gern? Was können Sie kochen? Was und wo essen Sie gewöhnlich morgens, vormittags, mittags, nachmittags, abends, nachts?

6.       Sie werden bald umziehen.

7.       Sie sind krank  Ihr Körper und die Krankheiten. (7. L.)

8.      Sie fahren zur Kur in ein Heilbad (=Kurort). Wie werden Sie sich dort heilen und unterhalten?

9.       Im Warenhaus – im Geschäft – in der Boutique. (Die Abteilungen, Verkäufer und die Auswahl in unseren Geschäften.) In der Konfektionsabteilung – im Geschäft mit Kleidung. (8. L.)

10.   Auf der Post, Telefonieren. Die Schalter: Briefe, Ansicht- und Postkarten, Telegramme, Pakete, Telefon, Fax, Geld …  (9.L.)

11.   Die Reise nach Berlin. Die Reiseformalitäten, das Reisen, die Unterkunft.                                        

Die Berliner Sehenswürdigkeiten, Historie. (10.L.)                        

12.   Der Film. Das Theater.

13.   Die Musik – was hören Sie am liebsten, welche Musik mögen Sie nicht? (11.L.)

14.   Ihr Arbeitstag (např. obr. na str. 220). 

15.   Sie fahren in (auf) Urlaub. Wie verbringen Sie gewöhnlich das Wochenende? Urlaub im Gebirge – Urlaub mit Sport. Wasser-, Winter oder Sommersportarten.  (13. L.)

16.   Deutschland. Geographie, Geschichte, Politik, Industrie, Kultur, die größten Städte, Sehenswürdigkeiten … (14.L.)

17.   Prag + die Stadt, in der Sie wohnen (Sehenswürdigkeiten, Historie etc.) (16.L.)

18.   Österreich. Geographie, Geschichte, Politik, Industrie, Kultur, die größten Städte, Sehenswürdigkeiten … (17.L.)

19.     Tschechien und die Slowakei (Sehenswürdigkeiten, Natur, Historie etc.) (18.L.)

Při přípravě ke konverzační části využijte především texty v úvodu, cvičení v závěru některých lekcí a závěrečné série obrázků (např. na str. 56, 92, 130…) v učebnici.

Z výše uvedených témat si u zkoušky vylosujete 1-2 otázky, předpokládám nejprve krátký monolog a poté rozhovor na toto téma.

Součástí zkoušky je i písemná část zaměřená na učivo všech 18 lekcí

a schopnost číst a přeložit 2 odborné texty.

Informace  vychází z podmínek platných pro všechny studenty kombinovaného studia na VŠB-TUO - viz ZDE.

Vyučující, u kterých budete vykonávat zápočty/zkoušku jsou stanoveni Katedrou jazyků VŠB-TUO.

Literatura:
Homolková, B. – Kettnerová, D. – Drmlová, D. – Tesařová, L.: Německy s úsměvem nově

Želazko, M. – Folvarčný, L.: Německé texty pro technické fakulty, VŠB-TU, Ostrava 2000, 2006 – vybrané texty ze skripta – tato učebnice je potřebná až pro vykonání zkoušky ve 2. ročníku. Můžete využít i jiné zdroje pro vaše odborné texty (nejlépe internet) - musí jít o dva různé texty každý v rozsahu cca 1 normostrany. Texty MUSÍ být odborné a měly by se týkat Vašeho povolání nebo Vámi studovaného oboru.

Podmínky udělení zápočtu
Pro vykonání zápočtu musíte zvládnout slovní zásobu, mluvnici i texty z lekcí, které jste měli v příslušném semestru nastudovat. Zápočet můžete vykonat během zkouškového období, ale i kdykoliv během semestru.

POKUD STUDUJETE V MOSTĚ, VYUŽIJTE NĚKTERÝ Z TERMÍNŮ, KTERÉ JSOU ZVEŘEJŇOVÁNY NA TĚCHTO STRÁNKÁCH A SOUČASNĚ NA NÁSTĚNKÁCH VŠB-TU V MOSTĚ. JE MOŽNÉ SI DOHODNOUT I TERMÍN V OSTRAVĚ.

1. semestr: Německy s úsměvem nově, 1. – 5. lekce (zápočet)
2. semestr: Německy s úsměvem nově, 6. – 10. lekce (zápočet)
3. semestr: Německy s úsměvem nově, 11. – 14. lekce (zápočet)
4. semestr: Německy s úsměvem nově, 15. – 18. lekce (zápočet+ZKOUŠKA)

Prověřování znalostí proběhne formou písemného testu nebo na PC v prostředí systému LMS (https://lms.vsb.cz/). Na této adrese najdete po přihlášení také volně přístupné DEMO testy vhodné k samostudiu. U testů je požadována úspěšnost nad 50%.

Podmínky vykonání zkoušky

  • Zkoušku lze vykonat teprve tehdy, až student získá všechny 4 zápočty. Zkouška začne písemným testem zaměřeným na učivo z učebnice Německy s úsměvem nově lekce 1-18 (schopnost sestavit větu v přítomném čase, préteritu, perfektu, trpném rodě a konjunktivu resp. kondicionálu apod.). Po jeho úspěšném zvládnutí následuje ústní část. Písemnou i ústní část student absolvuje obvykle v jednom dni.  Opět není nutné čekat až na zkouškové období, zkoušku lze vykonat i během semestru. Pokud studujícímu chybí 4. zápočet i zkouška, může obojí vykonat v jednom termínu, ale je třeba počítat s větší časovou náročností (= 4. zápočet v systému LMS, ZK test písemně a ústní část ZK).


Ústní část bude zaměřena na:

  • Schopnost vést krátký monolog a pak dialog na vylosované téma – můžete vycházet z textů v učebnici Německy s úsměvem a skripta “Německé texty pro technické fakulty” (zde si prostudujte především texty č. 25 a 26), můžete však použít i jakoukoliv další rozšiřující literaturu.
     
  • Schopnost přečíst a přeložit dva Vámi vybrané odborné texty z internetu případně ze skripta „Německé texty pro technické fakulty”, VŠB-TU Ostrava, 2000, 2006 a zodpovědět doplňující dotazy k textům.
    Vybírejte jen z textů č. 1-6, 9-23, 28. Texty se pokuste vybrat tak, aby svým obsahem co nejvíce odpovídaly vašemu studovanému oboru příp. vašim zájmům. Je vhodné si prostudovat i úvodní „nultou” lekci. Můžete využít i jiné internetové zdroje pro získání obou odborných textů. Snažte se najít vždy odborné texty, které se týkají buď Vašeho povolání nebo oboru, který studujete. Musí jít o původní německé texty (příp. část delšího textu), které NEJSOU překladem z češtiny. Každý text o rozsahu max. jedné normostrany.

Výpočet výsledné známky:


a) výsledky ze všech 4 zápočtů (minimálně 4 x 5 bodů=20 a maximálně 4 x 10 bodů=40)
b) za písemnou část zkoušky můžete získat 10-20 bodů
c) ústní část (konverzační téma a překlad odborného textu) je hodnocena 21-40 body


Součtem vznikne 1 = 100 - 86 bodů, 2 = 85 - 66 bodů 3 = 65 - 51 bodů.
Méně než 51 bodů - musíte zkoušku opakovat.

Další informace najdete na oficiálních stránkách Institutu jazyků VŠB-TUO - ZDE.